Hittegolf

Tijdens de hittegolf wilden we, net als half Nederland, een nieuwe airco kopen, Dus gingen we naar de lokale elektronicazaak. Daar aangekomen stond het parkeerterrein al flink vol. Ik werd nerveus, ze zouden toch niet allemaal voor een airco komen?

Hebbes

Omdat ik niet van plan was om zonder airco naar huis te gaan, bedachten we een tactiek. Mijn man zou links, en ik rechts de winkel ingaan, aangezien we niet wisten waar de airco’s stonden. Zodra de deuren open gingen, liepen we snel de winkel in. Ik zag direct een pallet met het model dat ik wilde hebben. “Yes, hebbes!” Tegelijkertijd hoor ik mijn man roepen: “Ik heb hem hoor!” Wat blijkt, er stonden aan beide zijdes pallets met airco’s.

Later vertelde een medewerker dat er nog heel veel pallets met airco’s achter in de opslag lagen. Had ik voor niets zo hysterisch gedaan!

Geld uitgeven. Op eigen rekening of dat van mijn bedrijf?

Bij het afrekenen gaf de man achter de kassa mij de kassabon en ik stopte hem weg. Ik dacht nog: “niet vergeten die bon want deze gaat in mijn boekhouding”.

Die airco had ik nodig in mijn kantoor, want daar was het ondertussen 30 graden en niet uit te houden. Omdat ik kan aantonen en bewijzen dat ik een mobiele airco in mijn kantoor (eigen ingang en niet aan of in huis) nodig heb, kan ik deze kosten inboeken in mijn boekhouding.

Het is heel belangrijk hoe je met de bonnetjes omgaat van de spullen die je aanschaft. Bij alles wat er gekocht wordt moet je jezelf 2 dingen afvragen namelijk:

  • Kan ik het verantwoorden naar de Belastingdienst?
  • Kan ik het bewijzen naar de Belastingdienst?

Als je deze 2 vragen met “ja” kunt beantwoorden, mag je je bon registeren in je boekhouding.

Dus ja ik heb een airco nodig en ja die staat in mijn kantoor (de verantwoording) en ja, ik heb een bon. (het bewijs).

Heb je dus een kantoor aan of in huis, daar gelden andere regels voor. Mijn kantoor is een apart gebouw met eigen ingang en faciliteiten.

Bij je voorbelasting mag je dit bedrag van de betaalde BTW optellen en op het eind met je verkoop BTW wat je af moet dragen in mindering brengen. Door deze verrekening hoef je minder BTW af te dragen of je krijgt het zelfs terug!

Bonus tip: wat doe je met bedragen van boven de € 450,-?

Het betreft hier trouwens een mobiele airco met de aanschafprijs van minder dan € 450,- Als het een hoger bedrag is, kan je hem als investering opvoeren. Ook hier dan zijn er bepaalde regels waar je aan moet voldoen. Wil je er meer over weten? Stuur een berichtje naar simona@blijmetjeboekhouding.nl

Hoe ga jij met je bonnetjes om? Heb je een enorme berg ergens in een doos, of verwerk je ze direct in je boekhoudsysteem? Laat het me weten, ik ben benieuwd hoe jij dat aanpakt.

Heb je mijn e-book al gedownload? Zo niet, maak er eens even tijd voor om het ontspannen te lezen. Het staat boordevol waardevolle tips over hoe je van jouw bedrijf een winstgevende onderneming maakt! Www.blijmetjeboekhouding.nl/gratis-e-book/