(Oftewel: Mijn Ouwe Lullenplan😉).

Simona, wil je eens naar mijn pensioen kijken?” Dat is een vraag die ik steeds vaker krijg van alleenstaande vrouwelijke online ondernemers die klant bij mij zijn. Als je een goede omzet hebt en je boven de 56 bent, ga je toch nadenken over later. Je wilt minder gaan werken, en toch genoeg geld op je bankrekening overhouden om te genieten en te doen wat je altijd voor ogen had.

Het liefst lekker genieten in een warm klimaat, Spanje of zo. Zeker in de winter het grijze Nederland ontvluchten. Glaasje wijn erbij. Zie je het al voor je?

Maar daadwerkelijk geld overhouden voor je pensioen is lastig, en je hebt allerlei vragen -Hoeveel geld moet je reserveren om een goed pensioen over te houden?

-Wanneer begin je met geld reserveren voor je pensioen?

-Hoe kan je je geld laten groeien?

 

De allereerste stap naar een goed pensioen als ondernemer

Maak de keuze er mee te beginnen en verdiep je er eens in voordat het te laat is.

Ik snap dat je druk bent en je het steeds door de waan van de dag voor je uitschuift, maar later is eerder dan je denkt!

Als je niets doet en je hebt geen aanvullend pensioen geregeld dan moet je straks rondkomen van het A.O.W. bedrag van ca € 1226,– per maand. Geloof mij maar, dat is tekort. En mocht je in het Buitenland gewoond hebben, gaat er per jaar een percentage af. Dit kun je ook vinden op het UPO.

 

Traditioneel sparen voor je pensioen?

Je kunt ervoor kiezen om traditioneel te sparen en elke maand een bedrag van € 300,– weg te zetten Dan heb je na 10 jaar al gauw € 36000,– op je bankrekening staan. Helaas krijg je geen rente, dus dan moet je het hiermee doen en uitzingen. Je kunt het verdelen en aanvullen op je A.O.W. Is dit een bedrag waar je jaren een mooi leven van kunt leiden denk je?

 

Maak een plan voor je pensioen

Mijn tip: maak een plan. Alles begint met een plan. Het wordt je pensioenplan. Ik noem het een MOL (mijn ouwe lullenplan) want ik vind pensioenplan zo saai klinken.

 

Onderzoek waar je recht op hebt

In je ouwe lullenplan begin je eerst met je onderzoek. Waar heb je recht op en wanneer. Je kijkt op www.UPO.nl dit is een overzicht waar al je opgebouwde pensioenbedragen van je werkende leven zwart op wit staan. Ga hier écht goed voor zitten. Je kunt de leeftijden steeds veranderen om te kijken hoeveel je uitbetaald krijgt. Kies voor de Netto bedragen, anders kom je bescheten uit. Je kunt ook kijken wat je krijgt als je 67 bent. Kom je er niet uit? Stuur me een berichtje, dan help ik je daarmee.

Focus

Als je onderzoek klaar is, zie je zwart op wit staan hoeveel je krijgt van je opgebouwde pensioen en de A.O.W (mits die er dan nog is) Nu ga je kijken wat je nodig hebt voor een fantastisch leven. Dit wordt je doelbedrag. Alles draait om dit doel. Houd de focus om dit doel te bereiken.

Het is nu later!

Als je al je hele leven ondernemer bent heb je geen pensioen opgespaard en zul je zelf alles bij elkaar moeten sparen. Begin er echt zo snel mogelijk mee.

Hoe ga je pensioen opbouwen als ondernemer?

Er zijn verschillende manieren waarop je je doelbedrag kunt bereiken. Hieronder een aantal voorbeelden:

  • Spaarrekening (geen rente)
  • Aandelenspaarrekening (rendement)
  • Investeringen die geld opleveren
  • Passief inkomen
  • Erfenis gebruiken
  • Vastgoed (verhuren)

Ga voor jezelf nu na wat het beste bij jou past en op welke manier je het geld bij elkaar gaat krijgen. Je kunt geld elke maand gaan reserveren via een aparte bankrekening en automatisch 10% van je inkomen extra wegzetten. Dit merk je namelijk niet. Als je van 100% kunt leven kun je ook van 90% leven. Nu komt het: Je gaat het niet ervan afhalen. Nooit. Alleen als je 67 bent kun je er een gedeelte afhalen. Je krijgt rendement op rendement als je voor de lange termijn gaat sparen op een beleggersrekening.

 

Huis in Spanje

Zonder teveel aanpassingen ga je automatisch reserveren voor je pensioen. Het geeft je ook een kick als je ziet hoe de rekening groeit. Het geeft je een gevoel van vrijheid en rust. Je weet waar je aan toe bent. Je weet je einddoel en houd je focus hierop. Een huis in Spanje onder de zon? Het is al veel eerder te realiseren dan je denkt. Denk in mogelijkheden. Een klant van mij gaat een jaar een huis in Spanje huren en zij gaat daar vandaan online werken. Dat is kansen pakken.

 

De 3 pijlers van succes: Mindset-Plan-Actie

Succesvol geld opzij zetten en laten groeien begint bij je mindset, gevolgd door een goed plan en de juiste actie stappen. Zo ga jij een mooi leven leiden op je oude dag.

Wacht niet neem nu actie!

Wil je straks ook lekker kunnen leven? Wacht niet, maar neem dan nu actie! Zodat jij straks ook de rust hebt van een MOL.

Heb je hulp nodig? Maak snel een afspraak, dan gaan we samen aan de slag!

Ja, ik wil een afspraak om een plan te maken