Ren je rot………….

Je hebt een eenmanszaak en je staat er alleen voor. Dit betekent dat je zelf op pad gaat om orders te scoren. Het betekent ook dat je zelf alles besteld en uitlevert. De service afdeling ben je ook zelf. Ja, wat doe je eigenlijk niet? Dan kom je eindelijk thuis van een dag buffelen en dan komt ook nog het huishouden op jouw schouders neer. Ondertussen bellen er allerlei klanten met vragen die je ook goed wilt beantwoorden.

Met liefde en passie ben je ondernemer geworden maar nu is het Ren je Rot. Waar blijft jouw eigen tijd voor jezelf? Je Me time? Zeg me maar waar is het gebleven en wat is er fout gegaan?

Tot 1,5 maand geleden had je steeds net genoeg op je rekeningen te kunnen betalen. Nu is er de Corona crisis en verkoop je tekort en daardoor ben je helemaal moedeloos. Je ziet je buffertje best snel verdwijnen. De bodem is in zicht en wat moet je nu? De rekeningen lopen gewoon door en hoe ga je die betalen? Hoe gaat het straks na de crisis? Zou je alvast stappen kunnen nemen om in de toekomst er financieel beter voor te staan?

Reserveren is het toverwoord.

Als je al jaren eerder was begonnen met reserveren voor ‘later’ dan had je nu al je schaapjes op het droge gehad. Waar is al dat geld wat je verdiend hebt eigenlijk aan opgegaan? Aan lekker wijntjes samen met je vriendinnen of vakanties die je misschien te uitbundig gevierd hebt? Gezellige etentjes waar jij vaak degene was die zei: Ik betaal wel? Natuurlijk moet je ook een leuk leven leiden. Dit is zelfs heel belangrijk! Maar ga reserveren voor later.

Hoe werkt dat reserveren?

Zonder dat je het door hebt kun je sowieso 10% reserveren van je inkomen. Je mist deze 10% niet eens want je hebt gewoon iet minder te besteden. Je gaat bezuinigen op bijvoorbeeld je boodschappen of je laat een keer een truitje of een leuk rokje hangen wat je eigenlijk niet nodig hebt.

Als je nu ermee begint dan heb je nog een aantal jaar om een grote buffer op te bouwen. Met deze buffer kun je extra inkomen genereren als je boven de 60 bent. Hierdoor kun je dromen realiseren die je altijd voor je gezien hebt. Begin er nu mee voordat het te laat is. Hoe later je begint hoe kleiner je pot is om er echt iets wezenlijks mee te doen.

Wat kun je nu doen om te beginnen?

  • Open een extra bankrekening die rendement oplevert. (Je moet even zoeken maar deze bestaan echt)
  • Het moet een bankrekening zijn waar niet gemakkelijk geld van opgenomen kan worden.
  • Reken uit hoeveel je maandelijkse inkomen is en neem 10% daarvan en zet dat automatisch in je lopende bankrekening.
  • Bij wisselende inkomen per maand bekijken hoeveel er weggezet kan worden.
  • Haal er niet af!
  • Ga voor een specifiek doel. (bijvoorbeeld investeringen die geld opleveren i.p.v. geld kosten)
  • Kijk er niet meer naar.
  • Volhouden.
  • Alleen als je genoeg geld hebt om een waardevolle investering te doen die meer oplevert mag het daarvoor worden opgenomen.
  • Doe het en begin er mee!

Ook in deze crisis heb je als het goed is inkomen. Hoe weinig het ook is reserveer toch die 10%. Dit is je pot met goud waar je echt vanaf moet blijven. Het geeft je een goed gevoel dat je weet dat er straks een pot met goud op je ligt te wachten.

Voor meer tips als je er alleen voor staat met je bedrijf heb ik een E-book geschreven en deze kun je downloaden Ja, ik wil meer tips!

Direct een afspraak inplannen kan ook: Ja, ik wil weten hoe ik meer winst krijg!

Geef je op voor mijn gratis online training: Hoe bouw ik een buffer op?