Kosten onder de loep

 

Vrijheid

Je bent dit avontuur van ondernemen begonnen omdat je meer vrijheid wilde. Je wilt blij worden van wat je doet, want dat is belangrijk voor je. Ook is dit, gezien je leeftijd, je laatste kans om een succesvol bedrijf op te starten. Althans, zo voelt dat. Je wilt financieel onafhankelijk zijn zodat je op je oude dag niet rond hoeft te komen van alleen je AOW. Als die regeling dan überhaupt nog bestaat. Van het vermogen wat je opbouwt wil je genieten van alles wat mooi is én iets betekenen voor anderen.

Fundering

Ja, natuurlijk snap je zelf ook wel dat er best wat bij komt kijken. Die administratie bijvoorbeeld. Dat is toch best lastig. Cijfers waren al niet je ding, maar nu moet je wel. Niet dat je daar echt zin in hebt. Liever ben je bezig met je passie. Maar goed, leuk of niet, het is noodzakelijk voor de bedrijfsvoering. Zonder een goede boekhouding mis je het fundament van je bedrijf en werk je aan een huis dat op instorten staat. Kortom: neem actie en start met het verkrijgen van goed inzicht.

Probleem

Als jij je kosten niet inzichtelijk hebt geeft dat je veel onrust en stress. Je weet namelijk totaal niet hoe je ervoor staat. Het gevoel van onwetendheid maakt je niet echt gelukkig. Je baalt van jezelf. Terwijl je best weet dat je gewoon moet starten met graven in je cijfers. Op je bankrekening zie je al wat er uitgaat en wat binnenkomt. Het is een begin. Echt inzicht is nodig, wil je winst creëren om jezelf een dik vet salaris te kunnen betalen.

Belastingdienst

Weet dit: als jij onvoldoende inzicht hebt in je kosten ga je teveel geld uitgeven. Je bankrekening lijkt aardig gevuld. Kun je de neiging om dit gelijk uit te geven weerstaan? Terwijl er ook nog een belastingdienst is die straks met BTW en inkomstenbelasting van je vraagt? Hiervoor moet je geld reserveren. Wanneer je zakelijk teveel geld uitgeeft en de belasting niet kunt betalen ben je genoodzaakt geld van je privé rekening te halen. Zo vul je het ene gat met het andere, er is weinig duurzaams aan jouw onderneming. Laat staan dat je werkt aan vermogen op de lange termijn. In het ergste geval ga je failliet en moet je weer in loondienst. Geen leuk bericht? Je zou de eerste niet zijn.

Hoe maak je die kosten nou inzichtelijk? Er zijn 3 soorten kosten:

Zakelijke vaste kosten: Bijvoorbeeld: Huur, gas, elektra, telefoon, abonnementen etc.

Zakelijke variabele kosten: Bijvoorbeeld: Verkoopkosten, koffie drinken, reclame, kantoormaterialen, etc.

Privé kosten: Alle kosten die je privé maakt en nodig hebt om te kunnen leven. Je moet deze weten om de minimale hoogte van je salaris, en dus winst en omzet, te kunnen bepalen.

Je kunt de 3 verschillende kosten eenvoudig berekenen in excel. De kosten vind je op je bankafschrift. Er zijn banken die al een voorbeeld geven met de verdeling van je privé kosten. Het is verstandig dit 1 keer goed te doen en dan een gemiddelde van bijvoorbeeld 6 maanden te nemen. Voor je zakelijk variabele kosten kun je in je boekhoudprogramma kijken op de kostenrekeningen, en het totaal door 12 te delen. Dan weet je wat je maandelijkse variabele kosten zijn. Dit is natuurlijk nooit elk jaar hetzelfde, maar je moet ergens vanuit gaan.

Willekeurig voorbeeld variabele kosten:

 

2019
jan
febr
mrt
apr
mei
Juni
juli
aug
sept
okt
nov
dec
kantoor
50
200
50
400
200
20
10
40
50
80
20
10
verkoop
20
15
50
60
50
80
40
20
50
20
30
250
reclame
20
150
200
50
150
190
150
50
180
500
50
40
div
15
50
150
200
50
50
40
280
50
50
200
150
Totaal
105
415
450
710
450
340
240
390
330
650
300
450

De kosten in dit voorbeeld tel je bij elkaar op. Het totaal is € 4830,-. Gedeeld door 12 maanden kom je op € 402,50 variabele kosten. Met dit getal ga je rekenen. Hier doe je de vaste maandelijkse kosten bij zodat je precies weet wat je per maand nodig hebt om alles te kunnen betalen. Jouw vaste kosten zijn elke maand hetzelfde. Je hoeft dit dus niet voor een heel jaar uit te rekenen. Tel je vaste kosten bij je variabele kosten op, dan weet je precies wat je maandelijks nodig hebt om je bedrijf te runnen.

Willekeurig voorbeeld vaste kosten en totaal kosten:

huur

800

gas/licht

200

telf

50

div

80

1130

Vaste kosten

402,50

Variabele kosten

1532,50 totaal kosten per maand

Als je de vaste kosten inzichtelijk hebt kijk je of je kunt besparen op levering gas en licht. Bel je huidige leverancier en vraag om een lager tarief. Ze willen liever niet dat je overstapt, dus kijk of dit voldoende voor je is of dat je toch overstapt. Voor de huur kun je kijken of je jouw locatie bijvoorbeeld met iemand kan delen. Zo ga je al je kosten bij langs en kijk je naar mogelijkheden om te besparen.

Ook bij de variabele kosten kun je veel besparen. Belangrijk is hier de afweging te maken of je het echt nodig hebt of dat het misschien goedkoper kan?

Nu je de zakelijke kosten inzichtelijk hebt weet je uiteindelijk wat je omzet moet zijn om een goed salaris eruit te halen. Een salaris waar je écht vrolijk van wordt.

Ik heb een gratis format waarmee je zelf je eigen privékosten goed kunt berekenen. Wil je deze ontvangen? Stuur me een berichtje via:

Ja, ik wil graag het format!

Dan stuur ik het format naar je toe en kun je er mee aan de slag gaan.

Hoe hou je inzicht in kosten?

Om inzicht in je kosten te krijgen en te behouden is het slim om gebruik te maken van een boekhoudprogramma en dit systeem gedisciplineerd te vullen en bijhouden. Wat en hoe?

  • Digitaal boekhoudsysteem (Snelstart, Moneybird, Visma etc)

  • Excel (verkoop, kosten en inkoop)

  • Scan je bonnen en voer ze wekelijks in

  • Update je boekhouding maandelijks

  • Reserveer een vast percentage kosten

  • Vraag jezelf steeds af of je het echt nodig hebt

Blij ei

Jij wilt toch een winstgevende onderneming en jezelf een goed salaris betalen? Zodat je eindelijk dat mooie leven kan leiden? Om dit te bereiken is het noodzakelijk dat je goed inzicht je je financiële huishouding krijgt. Jij bent eigenaar, niet je boekhouder of wie dan ook. Niet alleen van je bedrijf maar ook van je leven. Pak die verantwoordelijkheid en duik in je cijfers. Dat biedt inzicht en ruimte waarmee je snapt hoe je vlot meer geld kan verdienen en impact voor jezelf en je omgeving kunt creëren.

Op je 65e wil je royaal leven en niet op een euro hoeven kijken. Zet vandaag de eerste stap naar inzicht en zet je kosten op een rij. Wil je toch eens sparren over wat jij het beste kunt doen en welke strategie het beste bij je past? In zowel omzet als kosten? Wees er snel bij, deze maand heb ik nog 4 plekken over. Plan vandaag een afspraak voor een gratis 1 op 1 sessie rechtstreeks in mijn agenda:

Ja, ik wil een afspraak!

Tot snel! Op naar een winstgevende onderneming!

Simona

 

Ja, ik wil gratis tips hebben!