Inkomstenbelasting

Ook die heerlijke blauwe enveloppe gehad in de brievenbus afgelopen week? Voelde je al een kriebel toen je hem ontdekte en dacht je “Wat nou weer?” Je maakte hem open en o, ja, het is de brief van de aangifte. Gauw wegleggen. We zien later wel weer. 

 

Het maakt je zenuwachtig, omdat je niet helemaal weet hoe het nou in elkaar steekt. Toch moet je het juist behandelen en invullen, anders kunnen de problemen enorm worden. 

 

Iedereen in Nederland betaalt inkomstenbelasting. Daarom wonen we in zo’n mooi land met uitkeringen, voor iedereen die het minder heeft.

 

Als je in loondienst werkt, wordt er loonbelasting van je brutoloon afgehaald. Je nettoloon is wat je overhoudt en op je bankrekening gestort wordt. Als je dan de aangifte Inkomstenbelasting (IB) invult of in laat vullen, gaat de Belastingdienst kijken of er genoeg is afgedragen volgens een bepaald schema. Iedereen betaalt hetzelfde volgens dat schema. Het ligt er dus aan hoeveel je verdient wat je af moet dragen.

 

Als je ondernemer bent moet je IB betalen, net als ieder ander mens in Nederland. Sommige ondernemers vinden dat onzin. Ze denken dat ze, omdat ze BTW afdragen, al meer dan genoeg belasting betalen. Wat ze zich niet realiseren is dat de BTW iets is dat je op je product doet en dit dus niet voor jou is maar rechtstreeks voor de Belastingdienst. 

 

Hoeveel moet je betalen?

Om te weten te komen welk bedrag je aan IB moet betalen moet eerst worden uitgezocht welk bedrag je als winst hebt gemaakt in je onderneming. Daar heb je je jaarcijfers voor nodig. In deze cijfers komt naar voren wat je verkocht hebt, en wat je kosten en inkoop zijn die hier vanaf gaan. 

 

Het bedrag wat hier uitkomt is Winst voor Belasting. Dan wordt er gekeken op welke aftrekposten je recht hebt,  die mogen er vanaf gehaald worden. Om te kijken welke aftrekposten je recht hebt wordt er gekeken of je aan de voorwaarden voldoet die dit bepalen.

Welk soort ondernemer ben jij voor de Belastingdienst?

Ik vind de benaming ‘ondernemer voor de IB’ niet echt handig gekozen van de Belastingdienst. Het zaait verwarring, omdat alle ondernemers denken: “Ik betaal IB, dus ik ben ondernemer voor de IB”. Maar het zit anders. Voor de Belastingdienst kan je op 3 manieren ondernemer zijn:

  1. Ondernemer voor de IB en BTW: recht op alle aftrekposten volgens de voorwaarden
  2. Ondernemer alleen voor de BTW: recht op bepaalde aftrekposten volgens de voorwaarde (je betaalt dus meer Inkomstenbelasting als bij 1.)
  3. Ondernemer KOR, Geen BTW en niet voor IB: geen van beide( je betaalt wel Inkomstenbelasting over je winst)

 

Welke voorwaarden stelt de Belastingdienst? :

  • 1225 uur (wegens Corona is dit aangepast)
  • Zelfstandigheid
  • Continuïteit
  • Bedrijfsomvang
  • Ondernemersrisico

 

Op de site van de Belastingdienst vind je een ondernemerscheck waarmee je kunt checken of je aan de voorwaarden voldoet:

 

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/ondernemers/content/checken-of-ik-ondernemer-ben-voor-de-inkomstenbelasting

 

 

Als je aan al deze voorwaarden voldoet, ben je ondernemer voor de IB. Je moet dan een aparte aangifte invullen. Deze aangifte is veel complexer dan  de aangifte die je krijgt als je in loondienst werkt. Het is een uitgebreide aangifte met financiële gegevens van je onderneming en dat (jaarwerk)kan door een expert geïmporteerd worden. Laat het daarom door een expert invullen, zodat dit zorgvuldig gebeurt. 

 

Voldoe je niet aan deze voorwaarden? Dan  moet je wel inkomstenbelasting betalen, maar mag je het bedrag wat je winst voor belasting is invullen bij ‘Overige werkzaamheden’ op de aangifte die hetzelfde is als je in loondienst werkt. Dit kun je zelf doen. Wel is het handig om dit winst voor Belasting uit te laten rekenen met iemand die veel kennis hierin heeft omdat er misschien iets over het hoofd is gezien qua andere bedragen die in mindering gebracht kunnen worden.

 

 

Mocht je een koophuis hebben of andere aftrekposten, dan worden die van het bedrag  afgehaald en hou je over wat je moet betalen (of terug krijgt). 

 

De voorlopige aanslag die je bijvoorbeeld voor je hypotheekrenteaftrek per maand terug krijgt, gaat hier weer vanaf. Hier lopen veel mensen tegenaan en denken dat zij daar recht op hebben en zijn dan teleurgesteld als ze iets moeten betalen. Het betekent dat je teveel terug hebt gehad.  Het feit is dat je nooit je eigen situatie kan vergelijken met een ander. Je weet immers helemaal niet hoeveel een ander wel of niet terug hebt gehad en hoeveel de hypotheek is die een ander heeft. Vergelijken? Nooit doen.

 

Belastingaangifte ingewikkeld?

Is dit allemaal te ingewikkeld voor je? Ik heb een methode waarbij je zelf simpel je boekhouding kunt doen, met controle voor je kwartaalaangifte inclusief support en de complete jaaraangifte verstuurd naar de Belastingdienst. Dit alles kan al voor een klein maandbedrag. Elke maand weten waar je aan toe bent qua cijfers maar ook qua geld. Weten dat alles juist ingediend is geeft je rust.

 

De onrust van de blauwe envelop kun je ombuigen naar rust. Hoe? Door controle en grip op je cijfers. Dit geeft je duidelijkheid. Deze impact van verandering is zo groot dat je winst gaat maken en jezelf een salaris kunt uitbetalen. Alles gaat in kleine stappen. Begin met een plan te maken voor een omzetverhoging en ga het plan uitvoeren.  Zo kun je elk jaar een  groei realiseren. wil je hier eens over babbelen? Neem de eerste stap en maak een afspraak:   Ja, ik wil een afspraak

 

Voor deze blauwe enveloppe zou ik uitstel aanvragen, maar wel heel belangrijk is dat je wel weet hoeveel je moet betalen aan IB, zodat je kunt reserveren. Kijk op Zakelijkgroeien,  hier kun je het resultaat invullen en zien hoeveel je moet betalen. Hier is dan nog geen rekening gehouden met je persoonlijke situatie zoals hypotheek etc.

 

Je kunt mij om hulp vragen. Winstgevend ondernemen kun je niet alleen.