Van Oud Hollandse bruine kroeg naar vintageshop.

 

Een verhaal over je mogelijkheden pakken en samenwerken ondanks tegenslag.

 

Op een dag in november had ik met mijn fotografe in Bergen op Zoom afgesproken voor een fotoshoot voor mijn bedrijf.

 

Download voor: 7 stappen voor een Winstgevend bedrijf

 

Pauze

We hadden na een uur of twee trek gekregen in koffie. En dat niet alleen, we hadden het koud en moesten toch echt even naar de toilet. We zagen bij een soort kringloopwinkel  een bord staan met koffie. Huh, we zitten midden in de Corona, dus dat is vreemd. De eigenaar kwam net naar buiten om zijn vintage spullen buiten uit te stallen, hij nodigde ons uit binnen te komen, en we raakten aan de praat. 

 

“Ik was een bruine kroeg, maar om mijn hoofd boven water te houden ben ik nu veranderd naar een vintage zaak,  Als je binnen kijkt, dan mag ik je wel koffie aanbieden.”

Lockdown

Ik praat nog over de tijd voor de complete lockdown. Hieronder geef ik je het verhaal van Herman, eigenaar van Cafe de Saeck uit Bergen op Zoom en nu ook Duvel en zijn ouwe moer.

Ondernemer

Herman hoorde begin maart met afgrijzen dat zijn zaak gesloten moest worden door corona. Kordaat en flexibel als hij is ging hij meteen stappen zetten en niet bij de pakken neerzitten. Zijn motto is: “Je bent ondernemer of niet.” Ik ben niet de Horeca, maar ik ben ondernemer heb ik meerdere keren uit zijn mond gehoord. 

Facebookactie

Als eerste stap zette hij een facebook actie op waarin hij zijn klanten vroeg oude spullen te komen brengen voor de verkoop. Zeg maar: de duvel en zijn ouwe moer. Zo kwam hij ook op zijn nieuwe naam. Iedereen heeft wel iets staan wat je niet vindt passen bij je interieur. Je kunt er een ander weer blij mee maken.

Aanpassing

Hij heeft bij de KvK zijn bedrijfsactiviteiten aangepast zodat hij nu 2 bedrijven heeft met verschillende namen. Door zijn aanpassing hoefde Herman niet dicht en kon open blijven.

Vibe

Toen we binnenkwamen, zag je nauwelijks dat dit een kroeg is geweest. Elk plekje werd benut. Je kon het zo gek niet bedenken of het stond er; kasten, stoelen, oude LP’s, sieraden, porselein, hoeden en op de achtergrond jaren 70 muziek. Dit maakt mij blij. De vibe en gesprekken van Herman,met the 3 Degrees op de achtergrond doet mij stralen. Op gepaste afstand kregen wij koffie.

100 soorten

De bar was bezaaid met cadeau pakketten, gemaakt van zijn volledige voorraad drank. Pakketten van 10 tot 50 euro, heel mooi ingepakt. Een ander idee was dat iedereen een cadeaufles kan kopen met een briefje erin. Op dat briefje staat dat je een halve liter likeur uit mag zoeken en erin kan doen. De fles blijft staan met je naam erop en als corona voorbij is, kun je als je een biertje komt drinken een nappie (Ter Aars) uit je eigen flesje als afsluiter of als tussendoortje krijgen. Herman heeft een concept van 100 verschillende likeuren, dus er is keuze genoeg. 

Sparen

Opeens viel mijn oog op een grote houten kast met gleuven erin. Een hele grote spaarkast zeg maar. Ik vroeg aan Herman “Wat is dat?” O zei hij, “Dat is voor carnaval voor de vaste stamgasten, hier kunnen ze als ze afrekenen sparen voor de carnaval. Een dag voor carnaval wordt de kast geopend en krijgt degene met de hoogste inhoud het geld verdubbeld.” ALAAF!. Dus je weet hoe het gaat als iedereen een bakkie op heeft met afrekenen.

Samenwerken

Hermans gunt andere ondernemers hun succes en wil zijn tips graag delen. Zijn grootste tip is samenwerken. Samen met andere ondernemers laten ze altijd verschillende muziekbandjes rondgaan, zodat elke ondernemer er profijt van heeft. Sinds het begin van Corona heeft hij ook een digitale bingo georganiseerd. Herman zegt hoe meer ziel hoe meer vreugd. 

Welkom

De bel gaat en er komt een andere klant even wat kletsen en koopt een schaal. Wat blijkt, het is de eigenaar van een broodjeszaak even verderop. Ook een heerlijke positieve man. Hij zegt “Als jullie klaar zijn, dan kunnen jullie bij mij een broodje en een cappuccino to go komen afhalen.” Nou, wat aardig daar in het zuiden van het land. Nadat ik ook toch iets gekocht hebt nemen we afscheid en zegt Herman: “Je komt maar een keer met je man een biertje drinken als Corona voorbij is.” Dat ga ik zeker doen. Ik bedank Herman voor de fijne dag en weet zeker dat ik eens terug ga.

Online verkoop

Helaas is Herman op dit moment helemaal gesloten, maar nog steeds aan het ondernemen. Hij is ondertussen overgestapt op online verkoop van zijn producten. Wil je meer weten over zijn bedrijf?  Kijk dan eens op zijn facebook site waar ook een mooi en positief filmpje te vinden is over zijn switch naar vintage zaak: Duvel en zijn ouwe moer.

de Duvel en zijn ouwe moer op facebook bekijken

Winst in mogelijkheden

Zo’n ondernemer als Herman, die in crisistijd de moed niet opgeeft, maar door samen te werken en al zijn creatieve mogelijkheden te gebruiken nieuwe kansen ziet, dat noem ik een succesvol ondernemer. De winst in geld zal er niet zijn, maar als je zo positief in het leven staat is dat je winst.

Gratis Winst sessie

De winst gesprekken die je bij mij gratis kunt boeken gaan dus niet alleen over winst in geld. Winst gaat namelijk niet altijd over geld alleen. Winst kan ook in tijd zitten of in energie of in positiviteit. Zelfs in jezelf kan je winst ervaren door jezelf te ontwikkelen als mens en als ondernemer. 

 

Wil je hier meer over weten? Boek dan een gratis winstgesprek via de knop hieronder. 

Winst sessie boeken