Over wind, bonnetjes en Chateau Meiland

Ken je Chateau Meiland? Zij waren van de week weer op tv.

Ik vind die real life soap fantastisch. Voor diegenen die het nog niet hebben gezien, het gaat over een gezin inclusief kleinkind en huisvriendin die in 100 dagen een vervallen chateau verbouwt tot een prachtige B & B. Het programma laat werkelijk alles zien van het begin van het opknappen van de ruïne tot het werkelijke prachtige resultaat dat het Chateau nu is geworden. Het is eigenlijk Ik vertrek 2.0 met alle ups en downs.

Het is gewoon mooi om te zien dat zo’n hele familie met elkaar het goed kan vinden met veel humor en tegenstrijdigheden. Martien is de komiek van de familie, lekker zichzelf, ik houd ervan. Erica is de klusvrouw en lekker droog in haar humor. Verder zie je de liefde voor elkaar eraf spatten. Je moet dit in ieder geval een keer zien.

De reden waarom ik dit blog schrijf over Chateau Meiland is omdat ik heb gezien dat ze een ‘klein’ probleempje met de boekhouding hebben. Het gaat over bonnetjes wat voor iedereen wel herkenbaar is.

Laag pitje

In deze aflevering sorteert Erica, de vrouw van Martien, samen met haar dochter een grote schaal met bonnetjes. Heel veel bonnetjes en er lijkt geen eind aan te komen.En ze weten eigenlijk niet wat ze er mee aan moeten. Op de bonnetjes staat namelijk niet of ze per ‘kas’ of per ‘bank’ zijn betaald. Voor de boekhouding is dit best relevante informatie.

Kortom het grove sorteren begint met het splitsen van de bonnen. Ze gaan ermee aan de slag en leggen aan de ene kant van de tafel de kas bonnen, en aan de andere kant de bank bonnen. En maar hopen dat alles klopt! Tussen neus en lippen door zegt Erica dat de boekhouding op een laag pitje heeft gestaan en dat het later goed komt. Dat geloof ik ongetwijfeld.

Omgevallen boom

Terwijl ze de bonnetjes sorteren worden ze gestoord door een omver gevallen boom op de lange oprijlaan. Omdat gasten het terrein niet op kunnen is alles in rep en roer. Ze komen tot de conclusie dat de boom alleen maar weggaat als ze de handen uit de mouwen steken, maar Martien wil eerst een wijntje want het is al half 12 daarna gaan met z’n allen aan de slag, tillen de boom op de ladder en slepen de boel weg. Het is hilarisch om te zien. Zo’n fantastische familie die samen alles aanpakt, ik hou ervan.

Ik heb gasten

Als de boom eindelijk weg is gaat Erica terug naar haar bonnetjes. Ze komt binnen in de geweldige gedecoreerde eetzaal van het Chateau en ziet tot haar ongenoegen dat de bonnetjes van tafel zijn gewaaid. Moedeloos start ze wederom met het splitsen van de bonnen. Links de bankbonnen, en rechts kas.

Als ze halverwege is komt Martien binnen. Hij zegt droogjes dat ze alles moet wegruimen omdat hij de tafel voor de gasten moet voorbereiden. Gelaten mikt Erica alles terug in de schaal en mompelt, ‘nou een andere keer dan maar weer’.

30 kamers

Aan het einde van de aflevering zie je de dochter Maxime nieuwe chateaus bekijken omdat ze dit chateau toch wel aan de kleine kant vindt. Met een glas wijn in de buurt kookt Martien een Coq au Vin. ‘Vertel’, zegt hij. ‘Hoeveel kamers’? Nou 30 kamers en 23 badkamers, zegt Maxime. Martien zegt: Jaaaaaa, meidddddd helemaal fantastisch dat moeten we hebben. Waarop Maxime zegt ‘ja en dan wordt ik hoofd personeel’.

Chateau

Geweldig natuurlijk, een nieuw Chateau. Echter hoop ik dat dit avontuur wordt aangegaan op basis van goed inzicht in de cijfers? Uiteraard komt het niet op twee bonnen aan, maar het hebben van een bedrijf vereist discipline in het bijhouden van de boekhouding en inzicht hebben in de cijfers. Cijfers zijn de basis van je bedrijf, kloppende cijfers zijn het kloppend hart van je bedrijf. Heb je dit niet op orde met een kasteel? Start dan nog maar niet met de tweede….

Stappenplan

Hoe gaat dit bij jou? Heb jij altijd je bonnen verwerkt? Heb je structuur in de wijze waarop je alles bijhoudt? Het is mijn ervaring dat veel ondernemers het inboeken van bonnen tot het allerlaatste moment bewaren, om er vervolgens achter te komen dat ze ook hier en daar wat missen. Onhandig en niet nodig. Wil je dit voorkomen? En altijd je administratie op orde hebben? Dan heb ik hier een leuk cadeau voor je. Download mijn 7 stappenplan en ontdek hoe je op simpele wijze altijd en overal je administratie op orde hebt. En we weten allemaal, administratie op orde is rust in de kop. Oh ja, in het stappenplan reserveer je ook altijd extra geld. Handig, zo werk je altijd aan je financiële vrijheid.

Stappenplan (7)

Vrijheid

Wat ik wil doen met mijn vrijheid? O, wat zou ik graag een paar nachtjes logeren op het chateau, maar helaas zitten ze al het hele jaar en 2020 vol! Over vrijheid gesproken. Dat pakken ze daar wel slim aan. Ze zijn elke maand drie weken open en 1 week dicht. ‘Ja maar meid anders hou je niet vol hoor’. Nou Martien je heb helemaal gelijk. Gewoon lekker doen waar je zelf zin in hebt. Met je familie leven als een God in Frankrijk. Dat is pas echte vrijheid.