Welke winststrategie gebruik je om winst te maken?

Je bent met je passie begonnen en je bent een ambitieuze ondernemer. Maar nu wil je er geld aan overhouden. Dit is vaak lastiger dan je denkt.

Je passie in vrijheid en met liefde uitvoeren valt vaak in het niet omdat er zoveel andere dingen bijkomen. De eerste vraag is hoe kan ik er meer geld aan verdienen? De tweede vraag is hoe zorg je dat mijn administratie klopt terwijl eigenlijk je passie daar niet ligt? Hoezo vind ik mijn administratie relaxed?

Altijd als ik zeg dat mijn bedrijf Blij met je boekhouding heet krijg ik van die blikken toegeworpen van ondernemers en zeggen zij: Ehh ja hoor blij met je boekhouding? Hoe dan? Dat vind ik altijd zo grappig want mijn passie zijn kloppende cijfers. Zo heeft iedereen zijn eigen passie.

Vanaf mijn 18e ben ik al boekhouder en hou ervan om anderen de administratie op een simpele manier uit te leggen. Het gaat wel om winstgevend ondernemerschap. Dit betekent dat je wel wat basis regels nodig hebt om ook echt winst te gaan maken. Daar zit vaak de bottleneck. Je hebt wel omzet genoeg, maar je kosten zijn te hoog waardoor je uiteindelijk niet genoeg geld over houd om jezelf een normaal salaris te geven. Ook heb je niet inzichtelijk hoeveel en hoe vaak je geld opneemt voor jezelf. Dit valt altijd tegen als ik de cijfers (privé opname) aan ondernemers laat zien.

Er zijn een aantal tips voor die ik in mijn e-book heb omschreven: download hier mijn E-boek

Overzicht

De eerste basis regel voor winst is: Overzicht

Het begint met overzicht van je cijfers hebben. Je administratie is het fundament van je bedrijf en als je geen overzicht hebt ben je een stuurloos schip. Voor je het weet staat de belasting op de stoep met een vette naheffing.

Wat gebeurt er als je geen overzicht hebt?

Zonder overzicht weet je niet wat er werkelijk aan de hand is. Je gaat misschien facturen dubbel betalen of juist te laat betalen, waardoor je aanmaningen krijgt en de deurwaarder op de stoep staat. Dat kost alleen maar nog meer geld. Dus structureer alles zodat je overzicht krijgt en kan ingrijpen waar nodig. Zo krijg je zelf de teugels weer in handen om je bedrijf te redden. De gevolgen van geen overzicht zijn desastreus en een faillissement ligt op de loer!

Bij veel eenmanszaken en zzp’ers is de boekhouding een rommeltje, waardoor je geen winst kunt maken!

Zonder overzicht gaan je facturen veel te laat de deur uit, zodat je te laat betaald krijgt. En dat betekent geen geld op je bankrekening en toch btw betalen. Dus problemen, want je hebt geen geld om te betalen. Als je de btw niet betaalt, wordt het heel lastig om nog verder te gaan. Of je loonaangifte is te laat als je personeel in dienst hebt. Oeps, geen geld om te eten deze maand.

Als je een winststrategie wilt gebruiken dan geef ik je alvast wat tips.

Wat kun je zelf doen om overzicht te krijgen?

Structuur aanbrengen:

Plan je boekhouding per week in je agenda. Bijvoorbeeld elke vrijdagmiddag met een wijntje erbij en wat lekkers. Maar er een Geldparty van!

Je maakt een wekelijkse structuur. Verstuur facturen direct na aankoop door naar je klant. Het programma waar ik mee werk heeft een app en vanuit die app kun je heel makkelijk op je mobiel facturen versturen. Als je namelijk direct factureert krijg je ook eerder van je klant betaalt.

Betalen aan jezelf

Wekelijks kijk je wat er nog op de bank staat. Hier ga je eerst winst en salaris voor jezelf reserveren. Daarna de BTW en de Belasting. De BTW die jij berekend aan je klant is niet voor jou maar voor de Belastingdienst. Dit betekent als je dat binnen krijgt moet je dit reserveren zodat je later bij de BTW aangifte niet in de problemen komt. Het resterende gedeelte wat je gaat reserveren is voor je Inkomstenbelasting.

Per branche zijn deze reserveringen verschillend en er is een branche gerelateerde formule voor die ik voor je kan uitrekenen. Het is een geldsysteem waarmee ik werk. Dit systeem is eigenlijk heel simpel en bestaat uit verschillende bankrekeningen. Het werkt echt omdat je de ruimte gaat benutten van je bankrekening. Dit betekent geen tekorten meer maar altijd geld genoeg om je eigen salaris uit te betalen, een stukje winst en de kosten. Het mooie van dit systeem is dat het je rust geeft want je ziet op je bankrekening heel duidelijk de gereserveerde bedragen staan. Nadat je de verdeling van je omzet gedaan hebt ga je de kosten betalen.

Mocht je nog met een papieren boekhouding werken ga je de bonnen en facturen van je aankopen aftekenen als betaald of onbetaald die stop je apart in een doos of map. Maak aparte stapeltjes van de bonnen, zodat je overzicht hebt van wat je kunt verwachten. Als je al een digitale boekhouding hebt worden deze automatisch afgeboekt als de transacties op je bankrekening binnen komen.

Maak er echt een Geldparty van elke week

Ga er echt een party momentje van maken als je de boekhouding ga doen. Dan kom je in een rijke money mindset en gaat het geld van je houden en komt naar je toe. Geef jezelf een beloning nadat je boekhouding af is. Neem wat ontspanning en ga even relaxen. Dan houd je het zo leuk mogelijk en weten je hersenen dat er wat leuks komt als je klaar bent. Ontspanning helpt

Relaxing

Doe bijvoorbeeld een meditatie-oefening of creëer een wellness-moment in je badkamer. Smeer je in met een heerlijke bodylotion of neem een heerlijk kopje thee met wat lekkers en een goed boek of tijdschrift bij een open haardje. Kijk wat voor jou het beste werkt.

Als jij het geld op je winstrekening ziet groeien en jezelf genoeg salaris kunt geven dan geeft dat je rust en vertrouwen. Als je dan ook nog met je passie bezig kunt zijn geeft dat je vrijheid en voel je de rust die je nodig hebt. Als je dagelijks je kleine stapjes neemt dan gaat je onderneming groeien en jij ook als persoon. Het gaat om het gevoel wat jij wilt voelen waar je blij van wordt.

Omdat ik wil je heel graag helpen met je cijfers en uitleggen hoe je overzicht krijgt en hoe je het geldsysteem gebruikt op je wekelijkse Geldparty. Door meer inzicht te krijgen in je cijfers kun je zelf zien hoe je een onderneming winstgevend maakt.

Ik hou ervan om met vrouwen te werken waar ik een connectie mee heb. We kunnen dat ontdekken tijdens een 1 op 1 winststrategie sessie. Ik nodig je uit deze 1 op 1 te boeken rechtstreeks in mijn agenda. Deze sessie is telefonisch

Maak een afspraak

Ik begeleid vrouwelijke ondernemers naar winstgevender ondernemen en/of ik kan je ontzorgen door de complete financiële administratie voor je bedrijf (zzp-eenmanszaak) te doen.