1.225 uur

Je moet minimaal 1225 uur per jaar besteden aan je onderneming om in aanmerking te komen voor bepaalde voordelen. Als je fulltime werkt kom je hier makkelijk aan en heb je recht op bepaalde aftrekposten.

Vanaf startdatum

Als je fulltime zzp’er bent, dan haal je het urencriterium wel, het is gemiddeld 23,5 uur per week. Mits je 52 weken werkt. Dus je vakantie moet je hier natuurlijk nog vanaf trekken. Het urencriterium is altijd 1225 uur dus ook als je later in het jaar een onderneming start. Let op: Het is dus niet zo dat als je bijvoorbeeld in juni start met je bedrijf, dat je dan maar de helft van het aantal uren moet halen, 1.225 uur blijft 1.225 uur.

Alle uren bijhouden

Het is belangrijk dat je, zeker als je net bent gestart, je uren bijhoudt. Het kan namelijk zijn dat de Belastingdienst komt controleren of je wel minimaal 1.225 uur aan je bedrijf besteed hebt. Dan moet je dit kunnen bewijzen met een urenregistratie. Je kunt je uren gewoon in een Excel- bestandje bijhouden. Alle uren die je voor je onderneming maakt mag je rekenen.

Welke uren mag je niet meenemen?

Alle uren die je niet je niet werkt. Als je bijvoorbeeld ziek of op vakantie bent. Maar ook als je bijvoorbeeld oproepdienst hebt voor een klant, ben je eigenlijk niet aan het werk. Die tijd mag je dus niet meenemen.

Werk je ook nog in loondienst erbij?

Als je in loondienst werkt, dan moet je meer uren maken in je bedrijf dan dat je in loondienst doet, om te voldoen aan het urencriterium. Als je bijvoorbeeld 1.400 uur per jaar in loondienst werkt (dit is 27 uur per week), moet je minimaal 1.401 uur aan je bedrijf besteden. Deze regel geldt trouwens niet als je in 1 van de afgelopen 5 jaar geen bedrijf had.

Urencriterium bij arbeidsongeschiktheid

Als je arbeidsongeschikt bent, hoef je maar 800 uur aan je bedrijf te besteden om recht te hebben op startersaftrek. Deze regeling geldt alleen voor startende ondernemer en voor allen de startersaftrek, dus niet voor zelfstandigen aftrek.

Zwanger

Als je zwanger bent, mag je 16 weken van je zwangerschap meenemen in je uren. Stel je werkt normaal 30 uur in de week, dan mag je 16 x 30 = 480 uur bijschrijven voor je urencriterium.

Wat als ik het niet haal?

Is het erg dat je het urencriterium niet haalt? Nee hoor. Je kunt alleen geen gebruikmaken van zelfstandigen- en startersaftrek. Dat is jammer. Misschien kun je proberen om aan het eind van het jaar nog wat extra uren te maken als je het net niet haalt bijvoorbeeld. Ook kun je alvast jezelf verdiepen in de regels voor volgend jaar, of advies vragen aan een goede boekhouder

Heb je genoeg?

Als jij nou genoeg verdient in bijvoorbeeld 600 uur om een leuk leven te leiden is het ook goed. Dan ben je goed bezig en dan maar geen aftrekposten toch?

Maak een gratis 1 op 1 afspraak zodat we samen kunnen sparren of ik je kan helpen.

Ja ik wil een gratis afspraak maken!