Inzicht in kosten

Ben jij onrustig omdat je met je eigen bedrijf je salaris moet verdienen? Weet jij hoeveel je moet verdienen om je privékosten te betalen? En hoeveel je daarvoor moet verkopen in je bedrijf?

Als je weet hoe de zaken ervoor staan word je al rustiger. Dan weet je namelijk wat je moet doen om op een het inkomen uit te komen waarmee je een leuk leven kunt leiden. Het leven waar jij blij van wordt!

Daarvoor zet je twee simpele stappen: eerst maak je je kosten inzichtelijk, zodat je gemakkelijk ziet waarop je kunt besparen. Vaak zijn dat dingen waarvan je niet eens doorhad dat je er geld aan uitgaf! Hier geef ik je die stappen. Ga er vandaag nog mee aan de slag en je zult zien dat het allemaal best meevalt!

Stap 1: maak je kosten inzichtelijk

Hoe maak je je kosten inzichtelijk? Deel ze eerst op in drie kostensoorten:

  • Zakelijke vaste kosten: bijvoorbeeld huur, gas, elektra, telefoon en abonnementen.
  • Zakelijke variabele kosten: bijvoorbeeld verkoopkosten, reclame en kantoormaterialen.
  • Privékosten: die bepalen je salaris.

Salaris

Begin gewoon bij de kosten die je privé maakt en bepaal daarmee je salaris. Houd er rekening mee dat je een leuk leven wilt met reizen of wat je maar leuk vindt. Vaak zie ik ondernemers heel zuinig een begroting maken. Die is dan niet realistisch. Een begroting is namelijk een schatting. Je wilt leuke kleding kopen, op vakantie of af en toe eens uit eten. Hoe realistischer, hoe beter. Neem hiervoor een ruim budget in je begroting op, want in het valt altijd tegen.

Bankafschrift

Maak zelf een Excelsheet met deze drie verschillende kosten. De privékosten staan op je bankafschrift. Er zijn banken die al een voorbeeld geven voor de verdeling. Maak één keer een goed overzicht en neem dan het gemiddelde van bijvoorbeeld zes maanden. Kijk voor je zakelijke variabele en vaste kosten in je boekhoudprogramma op de kostenrekeningen. Verdeel de kosten in vaste en variabele kosten en deel beide kostensoorten van een heel jaar door twaalf. Als je nog geen boekhoudprogramma gebruikt, vind je dit op het bankafschrift van je zakelijke rekening. Nu weet je per maand je kosten en ben je weer een stap dichterbij een winstgevende onderneming.

Reserveer geld voor de Belastingdienst

Houd voor je zakelijke kosten ook rekening met de Belastingdienst. Hiervoor moet je geld reserveren, zodat je het niet van je privérekening hoeft te halen. Ondernemers die daar geen rekening mee houden, gaan in het ergste geval failliet en moeten uiteindelijk weer bij een werkgever gaan werken.

Te veel gepind?

Print je zakelijke bankafschrift van een bepaalde periode en ga het eens onderzoeken. Als je weet wat er allemaal afgaat, geeft dat al een eerste inzicht. Vaak schrik je, want veel ondernemers pinnen flink. Als je steeds maar met je zakelijke pas zwaait voor privédoeleinden, neem je meer op dan je denkt.

Check je pingedrag

Ditzelfde kun je ook doen met je privébankrekening. Ook hier is pinnen vaak het probleem. Pin eens weekgeld en probeer hiermee uit te komen voor een week boodschappen.

Je hebt bijvoorbeeld kleding gepind. Dan bedenk je wat je daarvoor gekocht hebt. Weet je het niet meer? Dan moet je de volgende keer dat je die zaak binnenloopt eerst nadenken. Heb je het wel nodig? Vind je het leuk genoeg? Vaak kom je erachter dat je het beter niet kunt kopen.

Maar als je wel direct weet wat je voor dat bedrag hebt gekocht, is het meestal een goede aankoop geweest en ben je er echt blij mee geweest toen je het kocht.

Stap 2: bespaar

Je kunt kosten besparen door al je uitgaven in drie soorten te verdelen:

  • Noodzakelijke kosten: vraag hier kortingen voor en ga onderhandelen.
  • Variabele kosten: kijk wat echt nodig is en probeer te schrappen.
  • Twijfelkosten: deze bieden de mogelijkheid om echt te besparen, want als je twijfelt heb je het vaak niet nodig. Dus schrappen en beëindigen! Als je later genoeg omzet hebt, kun je het altijd weer aanvragen.

Actie

De eerst stap voor jou is om nu in actie te komen en echt die kosten inzichtelijk te krijgen.

Dus ga nu meteen al je kosten onderzoeken. Neem hier echt eens een weekend de tijd voor. Kijk eerlijk wat je kunt besparen. Dit geeft al meteen een beter beeld en meer rust in je hoofd.

Ik heb een gratis Excelformat voor je privékosten, zodat je er gemakkelijk mee kunt beginnen. Vraag dit aan door een bericht te sturen naar:Ja, ik wil het format

 

Blij worden van wat je doet én een goede winst draaien

Jij wilt toch een winstgevende onderneming zodat je een goed salaris hebt om een mooi leven te leiden? Verdiep je dan in al je kosten, want die beperken meestal je winst. Als je de kosten inzichtelijk hebt, kun je verder bouwen aan je winstgevende onderneming. Je hebt meer dingen nodig om tot een succesvolle onderneming te komen, maar dit is de eerste stap. Dus neem actie en begin vandaag.

Kom je er niet uit? Dan wil ik je graag helpen. Maak een afspraak rechtstreeks in mijn agenda voor een gratis kostenanalyse:

Ja, ik wil een kosten analyse!

Ik wens je veel succes en plezier, op weg naar een winstgevende onderneming!

Simona