KOR

 

Een paar maanden geleden werd ik benaderd door een onderneemster die mijn advies vroeg. Ze twijfelde of ze wel of niet gebruik moest maken van de nieuwe Kleineondernemersregeling (KOR) 2020.

 

Wat is de nieuwe KOR?

De nieuwe KOR is een btw-vrijstelling die per 1 januari 2020 is veranderd. Je mag gebruik maken van deze regeling als je omzet exclusief btw in een kalenderjaar niet hoger is dan 20.000 euro. Als je voldoet aan de voorwaarden en kiest voor de KOR, hoef je geen btw aangifte meer te doen. Je mag dan geen btw meer berekenen aan je klanten en kunt ook geen btw meer terugvragen over je kosten en investeringen. Voor meer informatie kun je kijken op 

https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/wetten-en-regels/kleineondernemersregeling-gebruiken/ 

 

Dit is het antwoord dat ik aan de onderneemster gaf:

 

Stilstaan is achteruitgaan

Als je voor de KOR kiest, dan ga je een verbintenis voor 3 jaar aan. In die tijd mag je per kalenderjaar niet meer dan €20.000 aan omzet draaien. Haal je onverwachts een grote opdracht binnen en kom je toch boven dat bedrag uit? Dan vervalt de KOR en moet je je klanten weer btw gaan berekenen. 

 

Een goed salaris verdienen

Als je besluit om ondernemer te worden is daar een goede reden voor: je wilt geld verdienen met iets wat je het allerliefst doet, je passie! En met geld verdienen bedoel ik een normaal salaris én genoeg winst uit je onderneming om een fijn leven te leiden. Je begint geen onderneming om een middelmatig bestaan op te bouwen. En €20.000 omzet (of minder), minus je kosten, is te weinig voor een goed salaris. 

 

Begrensd

Door de omzet limiet blijf je klein denken en dat heeft negatieve gevolgen voor de groei van je onderneming. Je staat stil, bent gelimiteerd, en voelt je zakelijk begrensd. Dat is fataal voor je creativiteit. Maakt dit je gelukkig? Jij mag het antwoord zelf invullen.

 

Hogere kosten

Normaal gesproken bereken je btw over de factuur. Aftrekbare kosten mag je daarvan aftrekken. Als je je aanmeldt voor de nieuwe KOR mag je geen btw op zakelijke kosten verrekenen, waardoor je, om dezelfde winstmarge te behouden, de prijs van je product of dienst omhoog moet schroeven.

 

Extra omzet?

Sommige ondernemers zien de btw als extra omzet, maar dat klopt niet. Als je btw als omzet ziet en het gebruikt om je kosten te betalen, kom je in de problemen.  Sommige ondernemers zien het zelfs als een extra last en zeggen: “Ik moet btw betalen”. 

 

Maar die btw is ook extra berekend aan je klant en die ziet dat het niet naar jou gaat maar naar de Belastingdienst. Jouw klant krijgt het weer terug als het ook een ondernemer is die bij jou koopt.

 

Niet serieus genomen

Een ander nadeel is dat je B2B werkt het risico loopt dat je niet serieus wordt genomen. Klanten zullen vragen stellen als ze zien dat je geen btw berekent op je facturen of ze trekken hun eigen conclusies en zullen je niet meer als serieuze zakenpartner zien. 

 

Je administratieve lasten worden niet minder

Het laatste nadeel voor jou is dat je wel een sluitende administratie moet bijhouden. En dan denk ik: dan kun je net zo goed een winstgevende onderneming zijn toch? 

 

Mijn advies?

Het is je vast wel duidelijk dat ik deze onderneemster heb geadviseerd niet voor de KOR te gaan. Nu help ik haar met meer winst te creëren door inzicht in de cijfers en de juiste stappen te zetten. Samen gaan we voor het beste resultaat uit haar bedrijf. 

 

Dit advies past bij de situatie van deze onderneemster, maar er zijn altijd uitzonderingen. Twijfel jij of de nieuwe KOR iets voor jou is? Zoek een financieel expert en laat je goed adviseren.

 

Winst creëren kun je leren

Ga voor de volle 100% voor winstgevend ondernemerschap en gun jezelf winst! En geef jezelf een goed salaris vanuit die winst. Hierdoor krijg je vertrouwen in jezelf en de vrijheid om je dromen en wensen te verwezenlijken.

 

Wil jij dat ook? Meld je dan aan voor het webinar dat ik op 30 september om 14:00 geef, ‘Winst creëren kun je leren’. Er kunnen maximaal 20 mensen met dit webinar meedoen, en er zijn al wat aanmeldingen, wacht dus niet te lang!

 

Ik hoop je daar te zien!

 

Liefs Simona