Salaris gestort?
Weet je nog toen je in loondienst was, hoe lekker dat iedere maand was? Zo rond de 23e werd dat salaris gestort. Wat een veilig gevoel was dat hé? Altijd geld achter de hand en je kon pinnen wat je wilde.
Pensioen
Heb je in die tijd je loonstrook wel eens goed bestudeerd? Heb je gezien hoeveel geld eraf ging voor Loonbelasting en pensioen? Schrok je daarvan? Wat een bak geld was dat he? Maar alles was goed geregeld. Je Belasting werd gelijk verrekend en je pensioen was voor elkaar. Helaas moest je tot je 68e werken daarvoor.
Vrijheid
Ondanks die zekerheid ging het op een gegeven moment bij je kriebelen. Je wilde vrijheid, je eigen baas zijn. Dus heb je op een dag de keuze gemaakt om voor jezelf te beginnen. Tof besluit!
Ik wil Winstgevend Ondernemen
Stabiel inkomen
Je zag van te voren alles heel rooskleurig in, want je ging de wereld veroveren met je diensten. Iedereen zat op jou te wachten. Of toch niet? Je moest achter klanten aan om omzet te scoren. Het grootste nadeel van eigen baas zijn is dat je niet elke maand hetzelfde verkoopt. Hierdoor heb je dus geen stabiel inkomen, maar fluctueert de bankrekening van je bedrijf.
Kosten
Als je genoeg omzet gemaakt hebt moeten er nog kosten betaald worden. Ook moet er op het einde van een fiscaal jaar Inkomstenbelasting betaald worden. En je moet dan AOV en oudedagsvoorziening moeten ook nog gereserveerd worden. Dit betekent dat je niet al het geld op kan nemen wat er op je bankrekening staat, maar een percentage daarvan. Hoe zit dat nu precies?
Privé opname
Het geld wat je opneemt als salaris heet in je boekhouding Privé opname. Deze privé opname heeft niets met je resultaat te maken. Het zijn dus geen kosten. Van het resultaat kun je wel een salaris betalen. Daarom is het belangrijk dat je inzicht hebt in je cijfers. Omzet min kosten is het resultaat.
Ook ik moest steeds geld terugboeken
Misschien vind je dit heel lastig, omdat je niet goed weet hoe het in elkaar steekt. Nou, schaam je niet, ik heb ooit ook in die situatie gezeten. Toen ik in 2002 mijn eerste bedrijf (eenmanszaak met personeel) startte, een kledingzaak, had ik echt heel veel omzet. Doordat er veel geld op de rekening stond, dacht ik dat ik daar een goed salaris voor mijzelf van kon nemen. Helaas moest ik dat geld later altijd weer terug storten als ik mijn inkoop kleding moest betalen of andere kosten.
Winkel strategie
In een winkel komt er eerst heel veel geld binnen, en als je net de kleding afbetaald hebt van je eerste collectie en je denkt: “Hé, mijn saldo gaat lekker omhoog!”, dan komt er weer een nieuwe collectie binnen. Ook had ik altijd problemen met de BTW en de kosten betalen (personeel is de duurste kostenpost) Ik was constant de privé opname aan het heen en weer schuiven.
Eerst je salaris, dan je kosten
Dit heen en weer schuiven zie ik bij veel ondernemers om mij heen gebeuren. Eerst betalen ze de kosten en wat overblijft geven ze zichzelf aan salaris. Dat is eigenlijk best vreemd. Stel, je bent in dienst van een bedrijf en je baas zegt: “We bekijken welke kosten we deze maand hebben, dan zien we daarna wel wat er overblijft voor jouw salaris”. Daar zou je absoluut nooit mee akkoord gaan!
Jij bent de belangrijkste persoon
Toch is dat precies wat je nu zelf doet. Jij bent jouw belangrijkste medewerker, zonder jou zou je bedrijf niet eens bestaan! Zorg goed voor jezelf en betaal jezelf eerst.
Inkomstenbelasting
Zorg er wel voor dat je geld opzij zet voor de Belasting. Mocht je zoveel winst hebben dat je ook Inkomstenbelasting moet betalen, heb je een probleem als je dat geld al hebt opgenomen als salaris voor jezelf. Je zult dan je privé vermogen moeten aanspreken om de Belastingdienst te betalen.
Inkomstenbelasting moet je zien als de loonbelasting op je vroegere salaris. Het percentage is ook hetzelfde. Iedereen in Nederland moet Belasting betalen. Veel ondernemers balen ervan, maar ik zeg altijd maar zo: Hoe meer je moet betalen, hoe meer je hebt verdient.
Investeren
Door hierop te sturen kun je ook nog leuke investeringen doen om zo min mogelijk Belasting te betalen. Maar wel alleen als het kan. Daarom is dat inzicht in cijfers zo belangrijk.
Als je op deze manier met je financiën om blijft gaan, kom je in de problemen. Hoe kun je deze financiële stress voorkomen?
- Zorg voor inzicht in je cijfers door je boekhouding up-to-date te houden
- Zorg voor genoeg omzet (klanten)
- Minimaliseer je kosten (percentage van je omzet aan kosten)
- Reken uit wat je vaste salaris wordt en zet het vast op de bank. Keer het maandelijks uit
- Open een extra Bankrekening en noem deze salarisrekening
- Splits je omzet elke 2 weken en hevel een vast percentage (branche gerelateerd) over naar je salaris bankrekening
- Maak een maandelijkse automatische overboeking van je Salarisbankrekening naar je Privé bankrekening van hetzelfde bedrag.
Hoe creëer je een buffer?
Doordat je steeds het vaste percentage van je omzet naar je Salarisbankrekening overmaakt en een vast bedrag waar je van kunt leven naar jezelf overmaakt creëer je overschot. Het overschot ontstaat alleen als je genoeg omzet hebt! De salaris bankrekening gaat groeien. Je kunt hier bijvoorbeeld vakantiegeld voor jezelf uithalen of als er minder klanten komen kun je nog steeds maandelijks jezelf uit betalen.
Het salaris wat je jezelf geeft is om een leuk leven te leiden.
Je bent het waard!
Jij bepaalt je salaris zelf maar je moet wel genoeg omzet hebben zodat er genoeg geld op je bankrekening binnen komt voor jou bepaalde salaris.
Op je bankrekening Salaris zie je of het haalbaar is. Lukt dit steeds niet? Dan is het tijd voor actie!
Je kunt aan 2 knoppen draaien:
- Meer omzet, meer klanten
- Minder kosten, besparen
Meer keuzes zijn er niet. Het vergt actie en creativiteit van je als ondernemer om je bedrijf gezond te houden.
Is jouw bedrijf financieel gezond en je cashflow onder controle? Heb je hulp nodig bij dit geldsysteem en wil je precies weten wat het percentage qua kosten en salaris in jouw bedrijf is? Ik help vrouwen met persoonlijke en praktische winst-trainingen op een Down to Earth manier. Kennismaken met een Winst-training? Geef je op voor Kickstart Winstgevend Ondernemen. Speciaal voor vrouwen die genoeg omzet hebben en toch geldstress ervaren.
Kickstart Winstgevend Ondernemen
Winstgevend ondernemen is een keuze, pak die kans!
- Simona van Leeuwen
- Financieel Business Winst expert
- Blij met je Boekhouding
- #1 Winst-trainingen en Ontzorgen van Financiën