stress

Ik loop in de supermarkt Suus tegen het lijf, een bevriende onderneemster. Ik heb haar al een tijd niet gezien.

“Hey Suus, hoe is het ermee? Hoe gaat het met je bedrijf?”

Suus: “Ja, goed hoor…” Haar ogen schieten alle kanten op. Ik voel en zie aan alles dat ze het druk heeft, want ze wil al doorlopen.

“Zeg Suus, heb jij het niet te druk?” vraag ik voorzichtig.

Suus: “Hoezo?” “Nou, dat gevoel krijg ik.” geef ik als antwoord.

Suus: “Tsja, druk, druk, druk, en ik moet de boekhouding ook nog doen”.

“Zullen we een keer koffie drinken samen?” Vraag ik.

Ik heb mijn agenda niet bij me” zegt Suus

“Nou dan bellen we vanavond oké?”

Ik zie dat ze baalt, want ze heeft geen tijd, en al helemaal niet voor zichzelf.

Ja, dat krijg je met een eenmanszaak, dan moet je echt alles doen natuurlijk.

boekhouding

En dan ook nog de boekhouding. Aangezien Suus daar niet heel veel verstand van heeft, is dat best een klus, want het kwartaal is alweer afgelopen. Tijd voor de BTW aangifte.

In de avond bel ik Suus en vraag haar naar de agenda. Dan blijkt dat ze geen minuut over heeft. Ze heeft veel te veel hooi op haar vork genomen.

“Suus, als je zo door gaat, heb je straks een burn-out te pakken”

Suus: “Ik, een burn-out? Nou, zo zit ik toevallig niet in elkaar!”

“Maar dat weet je nooit” zeg ik. “Het kan iedereen overkomen, als je de batterij niet meer oplaadt”

Dan barst Suus in huilen uit, en zeg ik: “Waar kan ik je mee helpen, Suus?”

Suus: “Ik weet het niet meer, het is me allemaal teveel. Ik moet alles zelf doen: de verkoop, de inkoop, klanten bezoeken, pr en de social media, waar echt heel veel tijd in gaat zitten, en dan ook nog de boekhouding.”

Ik zeg : “Waarom ga je niet wat uitbesteden?

Dan heb je meer tijd voor je passie waar je ooit mee bent begonnen.

En neem ook eens meer tijd voor jezelf Suus, kom op nou!”

Suus: “Ja je hebt gelijk, maar hoe doe ik dat?”

“Ga nou eerst eens een planning maken met hoeveel uren je wilt werken per week.

planning

Houd deze uren in je achterhoofd. Dan ga je de agenda plannen. Blok als eerste tijd in voor jezelf. Leuke dingen, zoals afspreken met vrienden of tijd met je familie, en hierna plan je de werkuren eromheen. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat je de planning gaat opvolgen.”

Suus:” O, wat een goed idee. Ik deed alles in go with the flow”

“Vrije tijd en ontspanning is heel belangrijk voor je gezondheid, en hoe je in het leven staat.

ontspanning

Je voelt je echt opgejaagd als je niet genoeg ontspanning hebt. Je hersenen worden de hele dag geprikkeld door je werk, je telefoon met social media. Je hebt echt die rust nodig. Ga mediteren of yoga doen. Plan je dingen die je minder leuk vindt, zoals de boekhouding, voor je ontspanningsmomentje, zodat je hersenen een seintje krijgen dat erna iets leuks gaat komen. Probeer het eens een tijdje.”

Suus: “Ja, ga ik doen.”

uitbesteden

Je zou ook kunnen overwegen dingen uit handen te geven.

Als jij het te druk hebt met je sales, en genoeg omzet hebt, waarom besteed je de boekhouding niet uit? Social media zou je ook uit kunnen besteden. Kijk wat voor jou het minst leuke is in je bedrijf , wat je het meeste tijd kost en besteed dit uit. Zo krijg je weer rust in je hoofd.

“Nou Suus, wat ga je doen?”

Suus: “Meer tijd voor mezelf en de boekhouding toch uit gaan besteden!

Wanneer gaan we naar de sauna?”

“Eh ik heb mijn agenda niet bij de hand, bel me morgen even opnieuw.

Hahaha, doei Suus, spreek je snel weer.”

Heb jij een eenmanszaak en je herkent dit? Dan kun je een afspraak met mij maken voor een vrijblijvende gratis 1 op 1 sessie. Hieronder de link waar je rechtstreeks in mijn agenda een plek kan reserveren.

Www.calendly.com/blijmetjeboekhouding/

Ook geef ik een gratis workshop op 12 september en hier zijn nog een aantal plekken vrij,

www.blijmetjeboekhouding.nl/gratis-vib-workshop/

Zie ik je snel?

Groetjes Simona