Crisis in de tent

Dit is de naam van een programma waar ik dol op ben. De reden dat ik er dol op ben is dat mijn grote helden Annemarie van Gaal en Herman den Blijker ondernemers te hulp schieten. In deze tijd van de Corona crisis hebben veel ondernemers het moeilijk.

 

Held

Annemarie is mijn grote voorbeeld omdat zij als zakenvrouw in Rusland met vallen en opstaan een succesvolle uitgeverij heeft opgebouwd. Zij heeft daar ook een crisis meegemaakt en heeft ondanks de situatie kansen gezien waarop ze met succes op inspeelde. Zo heeft ze haar eerste vermogen verdiend. De lessen die zij geleerd heeft past zij nog steeds toe in haar eigen onderneming en zij helpt daarmee andere ondernemers.

 

Nuchtere Rotterdammer

Herman is mijn andere grote held omdat hij echt zijn passie lééft. Zijn passie voor lekker en goed eten koken met goede verse producten. Daarnaast is ook hij succesvol ondernemer door te investeren in restaurants en andere ondernemers in de Horeca advies te geven. Ook hij gaat wel eens echt op zijn Rotterdamse bek zoals dat heet. Hij doet alles op zijn nuchtere Rotterdamse manier, niet lullen maar poetsen, daar hou ik van.

 

Lezing over winst

Annemarie heb ik voor het eerst in het echt ontmoet bij Profit Con, een congres over financiële mogelijkheden van Femke Hogema. Annemarie gaf daar een lezing en zij deed dat zo natuurlijk, dat het voor mij echt de wow factor had. Ik dacht “Dat wil ik ook zo doen!”  

 

Door haar lezing volg ik nu een cursus presenteren bij Top presentaties en geef ik lezingen over winstgevend ondernemen. De lezing van Annemarie ging ook over winstgevend ondernemerschap. Annemarie is daar heel duidelijk in. Zij zegt: “Onderzoek je mogelijkheden en neem de juiste stappen en zorg dat je winst maakt.” Daar gaat ondernemen toch over?

 

Geldstress

Nu even terug naar het programma Crisis in de tent, deze aflevering ging over een topondernemer in de Horeca met een omzet van 6 ton. Deze omzet is gigantisch gekelderd omdat de toeristen wegblijven door de Corona crisis. Deze ondernemer zit echt in de geldstress en ziet door het bomen het bos niet meer.

 

Tonnetje vergist

Annemarie gaat op basis van de cijfers van 2019,  toen er nog geen Corona was een analyse maken. Hier ziet zij dat de omzetten goed zijn maar dat de inkoop en de kosten zoals huur, gas/water/licht, personeelskosten veel te hoog zijn voor deze omzet. Zeker de personeelskosten. Zij komt tot de conclusie dat er dus in 2019 al niets overbleef voor een normaal salaris. Als zij daar de ondernemer mee confronteert en vraagt hoeveel personeelskosten hij denkt te hebben antwoord hij € 175000,-. Maar Annemarie moet helaas vertellen dat hij zich een ton vergist (oeps) want het is € 275000,- Hij heeft 2 koks in dienst en de rest is personeel voor de bediening.

 

Ontslaan

Annemarie adviseert om 1 kok te ontslaan en met de andere te gaan praten zodat zij minder kunnen gaan werken. Verder zegt zij dat de omzet heel goed bijgehouden wordt maar niet de kosten. Waarom vraagt zij? Geen idee zegt de ondernemer. Terwijl die kosten juist zo hoog waren waardoor er niet genoeg over was voor een salaris. Dit salaris moest voor 2 personen zijn, want zijn partner werkte ook mee. Dit was typisch een ‘’Kop in het zand’’ ondernemer.

 

Waarom heeft de ondernemer niet eerder zijn cijfers serieus bekeken? Dan had hij eerder aan de bel kunnen trekken en actie kunnen nemen.

 

Mogelijkheden

Natuurlijk loopt hij omzet mis doordat de toeristen wegblijven, maar er zijn mogelijkheden om op een andere manier meer omzet te maken. Het is het aanpassingsvermogen wat nu aangesproken moet worden.

 

Amsterdams plankje

Annemarie en Herman gaan de mogelijkheden onderzoeken. Zij beginnen met een buurtonderzoek waaruit blijkt dat er behoefte is aan een echte Amsterdamse kroeg met een borrelplankje en oude levensliedjes zoals: “Oh, Johnny zing een liedje voor mij alleen!” 

 

Ondertussen ziet Herman bootjes langs varen en krijgt een goed idee om het Amsterdamse plankje met heerlijke verse worstproducten van een slagerij van om de hoek te maken. Dit plankje dan aan te bieden langs de waterkant, zodat de bootjes moeten stoppen en eventueel nog meer drinken of eten. Dit is een schot in de roos.

 

Netwerk

Ook maakt Herman de kaart veel kleiner met verse producten die weinig werk zijn voor de enige kok die overblijft.Annemarie maakt gebruik van haar netwerk om de juiste mensen erbij te halen voor de promotie. Als de eerste vrijdag borrel er is, zit de zaak super vol en klinkt er Hollandse muziek uit de boxen.

 

Geen geldstress

Hoe zit dat voor jou? Sturen op omzet kan alleen slagen als je ook naar je inkoop en kostenkant kijkt. Eerst je kosten en inkoop inzichtelijk maken, en daarna van je omzet af halen. Dan pas weet je wat je overhoudt. Dit resultaat is het geld waar je de BTW en Inkomstenbelasting nog van moet reserveren. Wat hiervan overblijft is het salaris voor jou als ondernemer. Door jezelf niet voor de gek te houden krijg je je geld stress onder controle. Je ervaart geld op je bankrekening en hierdoor creëer je winst. Deze winst geeft je vrijheid om te doen wat je wenst.

 

Wil je ook dat je cijfers eens onder de loep worden genomen om te kijken hoe je ervoor staat? 

 

Wil je af van je geldstress? Neem dan contact met me op. Ik kan op basis van je cijfers een winstanalyse maken en dit samen met je bespreken. Hierna kunnen we naar je mogelijkheden te kijken. 

 

Simona

P.s: Als je het nog niet hebt gedaan, download dan mijn e-book. Daarin staan 7 handige tips om je boekhouding weer leuk en relaxed te maken.

 

Daarnaast kun je een kosteloze winst sessie 1 op 1 boeken van 60 minuten rechtstreeks in mijn agenda.

Ja, ik wil een winst-sessie!      E-book downloaden